Ήπειρος

ΗΠΕΙΡΟΣ

Κοντινοί προορισμοί

Αμβρακικός κόλπος & γύρω χωριά

Από το χωριό Κωστακιοί ο δρόμος οδηγεί στον Αμβρακικό κόλπο, μια τεράστια αγκαλιά της στεριάς γύρω από τη θάλασσα. Αν δεν τον επισκεφτείς δε μπορείς να βιώσεις τη μαγεία που κρύβει μέσα του, τον πλούτο ενός μοναδικού οικοσυστήματος και των φιλόξενων ανθρώπων που τον κατοικούν και ζουν από αυτόν. Στον Αμβρακικό σχηματίζεται ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς υγροβιότοπους στην Ελλάδα, που προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκες Ramsar, Βέρνης κ.ά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και είναι καταφύγιο για 250 είδη πτηνών, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια, με ξεχωριστή θέση αυτή του αργυροπελεκάνου.

Ο δρόμος καταλήγει στο γραφικό ψαροχώρι της Κορωνησίας. Στο κέντρο του μικρού οικισμού που υπάρχει στο νησί, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Κορωνησιώτισσας, ενώ κοντά στη λιμνοθάλασσα της Ροδιάς βρίσκεται το χωριό Βίγλα, γνωστό για το μοναστήρι της Παναγιάς της Ροδιάς, καθώς και για τους νεροβούβαλους που ζουν στον υγροβιότοπό της, δίνοντας τη χαρακτηριστικότερη πινελιά σε έναν πίνακα εξαίσιου φυσικού κάλλους.




Ορεινές διαδρομές στα Τζουμέρκα

Σε απόσταση μισής ώρας περίπου από την πόλη της Άρτας μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει το μαγευτικό και παρθένο τοπίο των Τζουμέρκων σε μια διαδρομή εκπληκτική, καθώς περνά μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς και από δάση με πανύψηλα κωνοφόρα, πηγές και χειμάρρους με κρυστάλλινα νερά.

Ξεκινώντας από το όμορφο χωριό της Ροδαυγής, το «μπαλκόνι του νομού», καθώς η μαγευτική ανατολή κάνει τον επισκέπτη να νιώθει ότι βρίσκεται πράγματι στο «Ρόδο της Αυγής», ο κύριος άξονας του δρόμου, μετά από απόσταση λίγων χιλιομέτρων, καταλήγει στο γεφύρι της Πλάκας, το ονομαστό ηπειρώτικο γεφύρι. Επρόκειτο για σπάνιο μονότοξο γεφύρι, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων που διευκόλυνε την επικοινωνία των κατοίκων των χωριών που είναι χτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων.

Συνεχίζοντας το δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας συναντά κανείς το χωριό Άγναντα και το χωριό Καταρράκτης, χωριά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με κυριότερο τοπίο φυσικής ομορφιάς τους μεγάλους καταρράκτες. Στο τέλος του δρόμου βρίσκεται ο οικισμός των Μελισσουργών, σε υψόμετρο 860μ., κτισμένος στη μικρή κοιλάδα που σχηματίζουν οι οροσειρές των Τζουμέρκων και της Πίνδου.




Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

Τα «Θέατρα της Ηπείρου» είναι μια πολιτιστική διαδρομή που υπόσχεται πολλά ταξίδια μαζί, στο χώρο, στο χρόνο, στον κόσμο των πέντε αισθήσεων. Πέντε αρχαιολογικοί χώροι, και τα Θέατρά τους, είναι οι κεντρικοί σταθμοί, οι βάσεις εκκίνησης για να συλλέξει και να συνθέσει ο καθένας τις εμπειρίες που τον εμπνέουν και τον ενδιαφέρουν. Όλα είναι εδώ: γοητευτικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, αρχιτεκτονικά, βιοτεχνικά αλλά και γευστικά δείγματα μιας πανάρχαιας ξεχωριστής παράδοσης, η απίστευτη φύση της Ηπείρου.

Τα θέατρα είναι οι πρωταγωνιστές της διαδρομής. Όλη η Ήπειρος ενώνεται σε ένα μαγικό ταξίδι με κεντρικό κορμό τα αρχαία θέατρά της. Τα αρχαία θέατρα της Αμβρακίας, της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Δωδώνης και των Γιτάνων αποτελούν μια θαυμαστή διαδρομή στους 4 νομούς της Ηπείρου και υπόσχονται στον επισκέπτη μια πλούσια, πολυδιάστατη, ολιστική πολιτιστική εμπειρία.

Λεπτομέρειες της διαδρομής κ πληροφορίες για τα θέατρα: www.ancienttheatersofepirus.gr




Άλλες αξιόλογες διαδρομές

Κόπραινα

Η Κόπραινα είναι περιοχή του Αμβρακικού κόλπου. Επρόκειτο για ένα από τα λιμάνια της Άρτας στον Αμβρακικό κόλπο. Εκεί βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Αμβρακικού κόλπου, καθώς επίσης και το κτίριο του φάρου που χτίστηκε το 1907 και σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο.

Μαρτυρικό χωριό Κομμένου

Η Κόπραινα είναι περιοχή του Αμβρακικού κόλπου. Επρόκειτο για ένα από τα λιμάνια της Άρτας στον Αμβρακικό κόλπο. Εκεί βρίσκεται σήμερα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Αμβρακικού κόλπου, καθώς επίσης και το κτίριο του φάρου που χτίστηκε το 1907 και σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο.

Κόκκινη Εκκλησιά

Η Κόκκινη Εκκλησιά ή Παναγία Βελλάς είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που δημιούργησε κατά τον 13ο αιώνα στην Ήπειρο η ένδοξος δυναστεία των Κομνηνοδουκάδων. Βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοχώρι, 3 χιλ. νότια του Βουργαρελίου. Χτίστηκε το 1281, είναι δηλ. προγενέστερη της Παρηγορίτισσας Άρτας, με δαπάνη του Θεοδώρου Τσιμισκή, πρωτοστράτορα της Βυζαντινής Αυλής. Είναι δίστηλος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με μία μόνο τρίπλευρη αψίδα και με τριμερή νάρθηκα.

Λίμνη Ζηρού Νεκρομαντείο και εκβολές Αχέροντα