Βυζαντινό Ξενοδοχείο Άρτα

Τηλ: (+30) 26810 52205 -10 Fax: (+30) 26810 52116

Περιοχή

Η Ιστορική πόλη της Άρτας με το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της και
τη σημαντική Βυζαντινή παράδοση, δείγμα της οποίας αποτελούν οι Βυζαντινές εκκλησίες.

Το Γεφύρι της Άρτας

Το Γεφύρι της Άρτας

Το αντιπροσωπευτικότερο ίσως σημείο για την πόλη της Άρτας. Ο θρύλος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα του και η θαυμαστή του αρχιτεκτονική το έχουν κάνει ιδιαιτέρα γνωστό ενώ στο λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται δίπλα μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει δείγματα αγροτικού τρόπου ζωής και παραδοσιακών επαγγελμάτων της εποχής.

 
Βυζαντινές εκκλησίες Άρτας

O ναός της Παρηγορήτριας

Το αντιπροσωπευτικότερο ίσως δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής που κοσμεί την πόλη της Άρτας. Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το εσωτερικό διακοσμούν περίτεχνα ψηφιδωτά, γλυπτά, τοιχογραφίες ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική κατασκευής του τρούλου της εκκλησίας. Εκτός από το ναό σώζονται σήμερα και 16 κελλιά, που λειτουργούν ως μουσείο κλασσικών αρχαιοτήτων από την ευρύτερη περιοχή.

 
Κάστρο της Άρτας

Κάστρο

Στον υπαίθριο χώρο του κάστρου, η σημερινή μορφή του οποίου είναι αποτέλεσμα επεμβάσεων κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, διοργανώνονται αξιόλογες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

 
Αμβρακικός

Αμβρακικός

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Άρτας, βρίσκεται ο Αμβρακικός κόλπος, μια περιοχή υψίστης περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς εκεί αναπαράγεται ένα από τα σπανιότερα είδη αγριοπελεκάνου αλλά και άλλοι πληθυσμοί υδροβίων και παρυδάτιων πτηνών. Στις ψαροταβέρνες της περιοχής μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί ποικιλίες ψαριών του Αμβρακικού και να απολαύσει το απέραντο του θαλασσινού τοπίου.

 
Τζουμέρκα

Τζουμέρκα

Αποτελούν τον ορεινό όγκο της ευρύτερης περιοχής. Ένας συνδυασμός άγριου τοπίου και τρεχούμενων νερών που προσφέρει άφθονες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Πραγματοποιούνται επίσης αξιόλογες διαδρομές rafting και kayak.

 
Αγία Θεοδώρα

Αγία Θεοδώρα

Είναι η πολιούχος και σημερινή προστάτιδα της πόλης της Άρτας. Άριστα διατηρημένος ναός, πρόσφατα ανακαινισμένος, με εκπληκτικές τοιχογραφίες, το κενοτάφιο της Αγίας και την ασημένια λειψανοθήκη. Η μνήμη της τιμάται με πάνδημη λιτανεία στις 11 Μαρτίου κάθε χρόνο.

 
Άγιος Βασίλειος

Άγιος Βασίλειος

Πρόκειται για ένα διακοσμητικό κομψοτέχνημα του 13ου αιώνα που βρίσκεται στην καρδιά της κάτω πόλης. Στον περίβολο του ναού λειτούργησε απ΄το 1662 μέχρι το 1821 ανώτερη ελληνική σχολή, την οποία ίδρυσε ο Καστοριανός γουνέμπορος Φίλιππος Μανωλάκης, γι' αυτό και ονομάστηκε Σχολή Μανωλάκη.

 
Το τζαμί του Φαϊκ πασά στο Ιμαρέτ

Το τζαμί του Φαϊκ πασά στο Ιμαρέτ

Βρίσκεται στη θέση Μαράτ (Ιμαρέτ) στο δρόμο προς Γραμμενίτσα, κοντά στον ποταμό Άραχθο. Πρόκειται για το παλιότερο και το καλύτερα διατηρημένο τουρκικό τέμενος, από τα πολλά που υπήρχαν στην περιοχή της Άρτας. Ιδρύθηκε στο τέλος του 15ου αιώνα από τον πρώτο Τούρκο διοικητή της Άρτας Φαϊκ πασά. Κοντά στο τζαμί υπήρχε ιμαρέτ, δηλαδή ορφανοτροφείο, του οποίου σώζονται λείψανα και από αυτό πήρε το όνομα η περιοχή. Σήμερα στο τζαμί λειτουργεί χριστιανικός ναός προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.

 
Αρχαιολογικό μουσείο

Αρχαιολογικό μουσείο

Βρίσκεται στην περιοχή τριγώνου, δίπλα στον ποταμό Άραχθο και σε μικρή απόσταση από το θρυλικό γεφύρι της Άρτας. Περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών. Στην αρχή και το τέλος του βρίσκονται οι μικρότερες ενότητες της εισαγωγής και του «τέλους της Αμβρακίας» αντίστοιχα.

 
Λαογραφικό μουσείο

Λαογραφικό μουσείο

Βρίσκεται δίπλα στο θρυλικό γεφύρι της Άρτας. Έχει σκοπό να παρουσιάσει την τοπική λαϊκή παράδοση στην πνευματική και οικονομική διάστασή της. Χτισμένο το 1864 από αυστριακό αρχιτέκτονα, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φυλάκιο της γέφυρας και αργότερα ως μεθοριακός σταθμός των Τούρκων.